ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΙΑΜΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΗΡΩΙΚΗ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ


Image
  Μάχη της Κρήτης: Η άγνωστη ιστορία μιας ηρωίδας.
Η Στέλλα Τσιάμη στα 17 της, στην Κρήτη, ρίσκαρε τη ζωή της για να βοηθήσει τους συμμάχους


Kανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η μικρόσωμη γυναίκα, που πέθανε πρόσφατα, ήταν ηρωίδα. Η ιστορία της έγινε γνωστή από τον «Νέο Κόσμο» με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Η Στέλλα Τσιάμη στα 17 της, στην Κρήτη, ρίσκαρε τη ζωή της για να βοηθήσει τους συμμάχους, 23 για την ακρίβεια στρατιώτες αιχμαλώτους -18 Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς και 5 Βρετανούς- που είχαν δραπετεύσει και κρύβονταν κοντά στο σπίτι της στον 'Αγιο Νικόλαo.

Η ίδια, μαζί με τον πατέρα της και δήμαρχο της περιοχής, Δημήτρη Λιβανό, τους έκρυψαν στις σπηλιές και για δυο μήνες, με κίνδυνο να βρεθεί μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα του κατακτητή, μετέφερε μηνύματα που έκρυβε στις πλεξούδες της στους στρατιώτες, μέχρι που ο αδελφός της Τάσος μπόρεσε να τους φυγαδεύσει με μια ψαρόβαρκα.

Τέτοιες πράξεις ανδρείας, εντούτοις, δεν περνούσαν από τους Γερμανούς απαρατήρητες. Κάποιος σπιούνος σήκωσε το δάχτυλο και έδειξε το σπίτι του Λιβανού.

Ο αξιωματικός ζητούσε επίμονα πληροφορίες από τη Στέλλα με την κάνη του όπλου στραμμένη στα παιδάκια της αδελφής της. Τότε όρμησε επάνω του και πάλεψε μαζί του. Θα πρέπει να θαύμασε τον ηρωισμό της γιατί έφυγε από την ανοιχτή πόρτα χωρίς να κοιτάξει πίσω του.

Η Στέλλα παντρεύτηκε έναν Έλληνα στρατιώτη τον Λίο Τσιάμη και ήλθε στην Αυστραλία με τον άντρα της και το πρώτο παιδί τους, την Ελένη, το 1956.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα, άνοιξαν ψαράδικο στο Wollongong, όπου διακρίθηκε για τη φιλανθρωπική της δράση, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πεινασμένους και άστεγους.

Ποτέ δεν μιλούσε η ίδια για την ηρωική της δράση στην Κρήτη. Όταν πέθανε, όμως, ο πατέρας της και πήγε στην Κρήτη να μαζέψει τα πράγματά του, βρήκε κάτι το οποίο αισθάνθηκε ότι όφειλε να γνωστοποιήσει. Ήταν ένα γράμμα ευχαριστίας των συμμάχων που είχαν φυγαδεύσει και στο οποίο τους ευχαριστούσαν για το γεγονός ότι τους έσωσαν τη ζωή.

Η κόρη της Ελένη θα πει αργότερα: «Όταν γυρίσαμε πίσω, έγραψα στο Υπουργείο Απόστρατων της Αυστραλίας (Veteran Affairs) και τους πληροφόρησα για το γράμμα»

Έτσι πριν 15 χρόνια σε μια τελετή που διοργάνωσε το RSL Ν. Ν. Ουαλίας, ο πρόεδρος του οργανισμού, Rusty Priest, την τίμησε με πιστοποιητικό ανδρείας.

Τρεις από τους παλαίμαχους που είχε σώσει ήλθαν ειδικά εκεί για να παρευρεθούν σ' αυτή την εξαιρετική τελετή και να την ευχαριστήσουν προσωπικά. Ήταν οι Dr. Charles Hosking, Kingsley Murphy και Jack Cole.

Η ίδια, με ταπεινοφροσύνη -για την οποία θαυμάστηκε ακόμη περισσότερο- θα πει: «Δεν είμαι ηρωίδα. Φοβόμουν. Δεν φοβόμουν όμως το θάνατο. Έκανα οικογένεια και είχα μια καλή ζωή. Ποιος μπορεί να ζητήσει κάτι περισσότερο από αυτό»;

Η Στέλλα Τσιάμη απεβίωσε πρόσφατα, μετά από μια επώδυνη ασθένεια. Ο γιος της και οι δύο κόρες της θα πουν ότι τους ζήτησε να «πενθήσουν με αξιοπρέπεια». Ήταν ο τρόπος που ταίριαζε σε μια γυναίκα που στον ανθό της νιότης της περιφρόνησε τον θάνατο!

BMP 1 και ZU 23 ΒΟΛΕΣ ΠΑΤΕΝΤΑ

06.12.2014 | 22:29


Πολυμήχανοι Έλληνες! Η επιβεβαίωση για τις "βολές πατέντα" BMP 1 και ZU 23 σε φωτό


  το ΓΕΣ δημοσιοποίησε το Σάββατο φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις βολές  Αντιαεροπορικού  πυροβόλου ZU-23 τοποθετημένου επί ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης) BMP-1

Οι βολές αξιολόγησης του ΤΟΜΑ BMP – 1 με προσαρμοσμένο Αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU – 23.έγιναν κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΣ την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου  2014 στο πλαίσιο δοκιμής πιλοτικού προγράμματος  στην νήσο Χίο ( περιοχή ευθύνης 96 ΑΔΤΕ ) με απόλυτη επιτυχία η αξιολόγηση
Το ΓΕΣ επισημαίνει ότι ο  συγκερασμός των δύο συστημάτων ρωσικής προέλευσης θα επιφέρει σημαντική αύξηση της ισχύς πυρός στα νησιά χωρίς επιπλέον κόστος λόγω εκμετάλλευσης υπαρχόντων μέσων, ανταλλακτικών και πυρομαχικών.Ενδεικτικό της σημασίας δημιουργικής αξιοποίησης υπαρχόντων συστημάτων με ''πατέντες'' από ελληνικά χέρια είναι και ο τίτλος του ενημερωτικού που εξέδωσε  του ΓΕΣ ''ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''.
Η ρόλος τους, όπως επισημάναμε,  θα είναι η εν είδει ''κινητού πυροβολείου''  ανάληψη αποστολών για αντι-αποβατικές  επιχειρήσεις  και απόκρουση και εξουδετέρωση αντι-αεραποβατικών γεφυρωμάτων σε νησιά.

Πρόκειται για μια κατασκευή  με τις σχετικές μελέτες και εργασίες  συνδυαστικής μετατροπής με υπάρχοντα μέσα, να τις έχει  πραγματοποιήσει το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στην Θεσσαλονίκη, πάνω ωστόσο σε εμπειρία χρήσης ανάλογων προσαρμογών σε άλλους στρατούς, όπως π.χ. το Αφγανιστάν. Βεβαίως  πρακτικές με αντίστοιχες μετατροπές έχουν εφαρμόσει και άλλες χώρες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέχρι το Λίβανο κ.α.


















ΠΗΓΗ

Νέα άρβυλα για τον Στρατό



Image

Νέα άρβυλα για τον Στρατό κατασκευασμένα στη Καλαμάτα! 

Πως ο ΥΦΕΘΑ νίκησε "συμφέροντα"

Μετά από εμπόδια ,απειλές, ανύπαρκτα προβλήματα και πολλά άλλα το “καλαματιανό” πείσμα επικράτησε και ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος έχοντας δίπλα του τον Α/ΓΕΣ Χρήστο Μανωλά, “παρέλαβαν” τις πρώτες αρβύλες “νέας τεχνολογίας” που άρχισε να παράγει το 700 ΣΕ. Αξιοποιώντας την νέα μηχανή του, την οποία είχαμε αγοράσσει αλλά δεν …παραλαμβάναμε!

Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Λαμπρόπουλος έδωσε …μάχη για να λειτουργήσει η μηχανή για τις αρβύλες! Ο παραλογισμός ποτέ δεν μας έλειψε σ΄ αυτή τη χώρα. Και γι΄ αυτό δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο ότι έπρεπε ένας υφυπουργός κι ένας Αρχηγός να παρέμβουν για να
γίνει το αυτονόητο!

Η παλιά μηχανή παρήγαγε 250 ως 260 ζευγάρια αρβύλες ,η ποιότητα των οποίων δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Το πιο απλό; Δεν ήταν καν αδιάβροχες! Αυτό το απλό μειονέκτημα είχε επισημάνει ο Λαμπρόπουλος σε μια επίσκεψή του στον Έβρο και είχε ξεκινήσει την διαδικασία για την προμήθεια της νέας μηχανής. Είχε επιλεγεί μια γερμανική μηχανή. Όλα αυτά όταν ήταν ΥΦΕΘΑ στην κυβέρνηση …Καραμανλή!

Επιστρέφοντας σχεδόν 10 χρόνια μετά ,διαπίστωσε ότι η μηχανή είχε αγοραστεί και πληρωθεί ,αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία! Αιτία ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα σ΄ ένα από τα “ρομποτάκια” της που διόρθωναν ατέλειες. Εργασία που μπορούσε να γίνει και από ανθρώππινα χέρια . Ο Λαμπρόπουλος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης οι στρατιώτες εξακολουθούσαν να φοράνε τα κακής ποιότητας άρβυλα. Χρειάστηκε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια και αντιδράσεις, να επιβάλλει ένα “πρόστιμο-έκπτωση” στην γερμανική εταιρεία και τελικά να κατορθώσει να θέσει σε λειτουργία την μηχανή! Η οποία παράγει 760 ως 800 ζευγάρια άρβυλα κάθε μέρα και σε κόστος πολύ χαμηλότερο απ΄ ότι η παλαιά! 35 ευρώ το κόστος τώρα , 75 με την παλιά “τεχνολογία”!

Λογικό λοιπόν να αισθάνεται ικανοποιημένος στην φωτογραφία κρατώντας ένα από τα πρώτα ζευγάρια άρβυλα.

Αυτή τη στιγμή τα νέα άρβυλα έχουν προωθηθεί σε μονάδες Καταδρομών οι οποίοι τα φορούν για να τα δοκιμάσουν στις πιο ακραίες συνθήκες εκπαίδευσης. Πολύ σύντομα τα αποτελέσματα για τις όποιες μικροβελτιωσεις επισημανθούν θα είναι γνωστά και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ οι επόμενες ΕΣΣΟ που θα παρουσιαστούν θα φοράνε τα νέα άρβυλα. Επιτέλους!

ΠΗΓΉ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η αλήθεια για τα Χριστούγεννα και η μυθοποίηση των Χριστουγέννων


Ήδη έχει αρχίσει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με λαχτάρα περιμέναμε. Άραγε πώς θέλουμε να τα εορτάσουμε; Κοσμικά ή πνευματικά; Αλλ’ ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…

Ασφαλώς τα Χριστούγεννα έχουν νόημα βαθύτατα πνευματικό, άγιο και σωτήριο. Γιατί μ’ αυτά δεν εορτάζουμε ένα οποιοδήποτε γεγονός, αλλά την ίδια την εμφάνιση, με σάρκα και οστά του Θεού στη γη κι ανάμεσά μας. Μας τίμησε ιδιαίτερα με την επίσκεψή Του αυτή, υπέροχα, ανυπέρβλητα, μοναδικά, καθώς ένωσε την δική μας ανθρώπινη φύση με τη δική Του τη Θεϊκή.

Έτσι έχουμε την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία . Την ένωση του κτιστού πλάσματος, με τον ίδιο τον Άκτιστο Πλάστη και Θεό. Σκοπός δε αυτής της Θείας παρέμβασης, είναι η Θέωση του ανθρώπου.
Οπότε με τα Χριστούγεννα δεν κάνουμε τίποτ’ άλλο τελικά, απ’ το να ζούμε την αναδημιουργία μας, την ανά-πλασή μας απ’ το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησε η αμαρτία, ώστε να επανέλθουμε πάλι στην προτέρα μας κατάσταση.

Να γιατί το μήνυμα των Χριστουγέννων, είναι το πλέον χαρμόσυνο και τόσο ελπιδοφόρο άγγελμα της ιστορίας. Συνεπώς, όταν αποδίδουμε στα Χριστούγεννα το πραγματικό τους νόημα, κι όταν τα εορτάζουμε όπως πρέπει, δηλαδή πνευματικά, τότε επιτυγχάνεται και ο μέγας σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού, δηλαδή η ένωση μας με Αυτόν, η Θέωσή μας, και καταργείται το έργο του διαβόλου, ακυρώνονται τα σκοτεινά σχέδιά του, απομονώνεται, χάνεται απ’ τη ζωή μας!

Είναι επόμενο, λοιπόν, όπως ο διάβολος πολέμησε του Χριστού τη γέννηση, ως γεγονός, (απ’ το να μη βρίσκεται πανάρετη γυναίκα για να αξιωθεί να γίνει μητέρα Του πράγμα που έγινε τελικά με την Παναγία, ως τους διωγμούς με τη σφαγή των νηπίων απ’ τον Ηρώδη), έτσι την πολεμά έκτοτε, ως εορτή.

Πάρα πολλά έγιναν στο πέρασμα των αιώνων, που δεν είναι δυνατό να εξιστορήσουμε. Θα αναφέρουμε μόνο ένα από αυτά∙ την χειρότερη πολεμική όλων, την εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων!

Πρόκειται για εορτασμό όχι πνευματικό, όπως τον αναφέραμε, αλλά εντελώς κοσμικό… Έναν τρόπο που μεταβάλλει το μέγα υπερκόσμιο γεγονός, σε εγκόσμιο και καθαρά υλιστικό!

Ούτε λόγος να γίνεται για πνευματική προετοιμασία, δηλαδή νηστεία, μετάνοια, Θεία Λειτουργία, αλλά και έμπρακτη αγάπη, καλοσύνη, ελεημοσύνη και στοργή στον συνάνθρωπο, για σκέψεις και αποφάσεις πνευματικές.

Λόγος να γίνεται μονάχα για τα ρεβεγιόν, τα φαγητά, τα γλέντια, τους χορούς, τα ξενύχτια, τα ταξίδια και μάλιστα τα εξωτικά, τα δώρα, τις χαρτοπαιξίες, τα πάσης μορφής θεάματα και διασκεδάσεις, τις κάθε είδους απολαύσεις και ηδονές! Όλα τους τόσο κοσμικά, όλα τους αντιπνευματικά, όλα τους πτυχές της ωραίας ζωής, και όχι της Ουράνιας Ζωής που ζητά από μας ο Χριστός. Καμμιά σχέση με τον Θεοπρεπή εορτασμό, όπως τον ορίζει η Εκκλησία.

Φτάσαμε να κατανοούμε πως έρχονται Χριστούγεννα, από τις στολισμένες βιτρίνες των εμπόρων, από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο μπαλκόνι του διπλανού μας, απ’ τα έλατα που πωλούνται στους δρόμους, από κάποιες προσκλήσεις σε γεύματα και τα λεγόμενα «εορταστικά» προγράμματα της τηλεόρασης, δηλαδή από τις εκδηλώσεις του κόσμου…

Οπότε μιλάμε για απολυτοποίηση της ύλης, για την άκρατη κοσμικότητα, για την απόρριψη κάθε πνευματικής πλευράς των πραγμάτων. Μιλάμε για Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!

Τα υλικά αγαθά, με λογική και μέτρο και στο βαθμό που μας είναι απαραίτητα, δεν τα απορρίπτουμε βέβαια. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαος «και τα λαμπάκια και το δέντρο καλά είναι, μη μένουμε όμως μόνο σ’ αυτά»!

Ο Ε. Μορέν στο βιβλίο του «Πνεύμα των καιρών» αναφέρει πολύ εύστοχα: «Η ζωή δεν μπορεί να καταναλώσει τα πάντα και η καταναλωτική κοινωνία δεν μπορεί ούτε και θα μπορέσει ποτέ να δώσει τα πάντα»! Λοιπόν, ας προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε για τα πνευματικά Χριστούγεννα. Μας είναι απαραίτητη η ευφροσύνη τους. Αυτό το προάγγελμα της Ουράνιας Βασιλείας. Αυτή η απόδειξη ότι μέσα μας ο Χριστός γεννήθηκε…

ΠΗΓΉ

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ