ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

τυφέκιο Κηφεύς

φέτος το τυφέκιο «Κηφεύς» κέρδισε η Μαρία Παπαδοπούλου


sk31
Η μόνιμη λοχίας Μαρία Παπαδοπούλου της Εθνικής Φρουράς «έβαλε φέτος γυαλιά» στους 205 καλύτερους επίλεκτους σκοπευτές, μονίμους, κληρωτούς, εφέδρους και εθνοφύλακες, που έλαβαν μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό βολής τυφεκίου και, οι οποίοι, από καρδιάς θαύμασαν το επίτευγμά της.

Η 38χρονη μόνιμη λοχίας τεθωρακισμένων Μαρία Παπαδοπούλου πέτυχε το απόλυτο άριστα 10/50 – 100%, στη βολή των τριακοσίων μέτρων με σταθερά σκοπευτικά. Από το 1995 που ξεκίνησε ο ετήσιος διαγωνισμός, είναι μόλις η τρίτη φορά που επετεύχθη το 10/50 άριστα και πρώτη φορά από γυναίκα.

Σεμνή, ψυχωμένη, πειθαρχημένη, εκπαιδευμένη και ικανή η Μαρία Παπαδοπούλου, ανήκει από την αρχή στη Σκοπευτική Ομάδα των Γυναικών της ΕΦ που συγκροτήθηκε πρώτη φορά το 2001 με διαταγή του τότε Αρχηγού ΓΕΕΦ αείμνηστου στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη και διακρίθηκε για τις καλές της επιδόσεις στη σκοποβολή στους έκτοτε διαγωνισμούς.

O ΦΛΩΡΑΚΗΣ πίστευε πολύ και στις ψυχωμένες ένοπλες γυναίκες της ΕΦ και τις ικανότητές τους στο ντουφέκι. Παραμονή της 25ης Μαρτίου 2002, που έδινε δεξίωση για τα ονομαστήριά του, «πείραζε» τον τότε διοικητή των Καταδρομών συνταγματάρχη Νίκο Μπάδρα ότι… «θα σου στείλω τη σκοπευτική ομάδα γυναικών να εκπαιδεύσουν τους λοκατζήδες σου»! Εκείνη τη χρονιά στο διαγωνισμό βολής της 21.3.02, πράγματι οι γυναίκες είχαν ξεπεράσει και τους λοκατζήδες.

ΕΦΕΤΟΣ, όμως, στο διαγωνισμό της 20 και 21.5.09, στις ομαδικές επιδόσεις, πρώτευσαν και στις τρεις κατηγορίες οι σκοπευτικές ομάδες της Διοίκησης Δυνάμεων Καταδρομών:
(α) Στη βολή τυφεκίου με σταθερά σκοπευτικά, η δεκάδα των Λοκατζήδων πέτυχε 98/438 – 92,8%.
(β) Στη βολή με νυκτερινή διόπτρα σκόπευσης, η πεντάδα πέτυχε 50/216 – 93,2% και
(γ) Στη βολή με διόπτρα ημέρας πέτυχε 49/198 – 88,6%.
Τη δεύτερη θέση πέτυχαν, αντιστοίχως, οι ομάδες των σκοπευτών:
(α) 3ης Ταξιαρχίας Λεμεσού,
(β) Ναυτικού και
(γ) Εθνοφυλάκων.
Στην τρίτη θέση, αντιστοίχως, οι σκοπευτικές ομάδες:
(α) 2ας Μεραρχίας Κλήρου,
(β) 1ης Μεραρχίας Λάρνακος και
(γ) 4ης Ταξιαρχίας Λευκωσίας.
Στις τρεις κατηγορίες διαγωνίστηκαν δεκαπέντε δεκαμελείς ομάδες στην πρώτη, οκτώ πενταμελείς στη δεύτερη και επτά πενταμελείς στην τρίτη.
Σύνολο συμμετασχόντων, επιλέκτων στη σκοποβολή με στρατιωτικό τυφέκιο, 225. Εκ των οποίων οι δέκα, γυναίκες υπαξιωματικοί της ΕΦ. Οι σκοπευτικές ομάδες των μαυροσκούφηδων της ΧΧΤΘΤ που διακρίνονταν ή πρώτευαν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος ατύχησαν και στις τρεις κατηγορίες.
Στις ατομικές επιδόσεις, εκτός από την πρωτεύσασα στα σταθερά σκοπευτικά, με 10/50 – 100% άριστα, Μαρία Παπαδοπούλου της 20ής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας,
- πρώτευσε στη βολή με νυκτερινή διόπτρα και επίδοση 10/49 – 99%, ο κληρωτός στρατιώτης του 286ΜΤΠ Παναγιώτης Γερολέμου και
- πρώτευσε στη βολή με διόπτρα ημέρας και επίδοση 10/46 – 96%, ο εθνοφύλακας υπολοχαγός Πάμπος Σωφρονίου του 121ΤΕΘ.

Ο 62χρονος εθνοφύλακας

Ξεχωριστή και από πλευράς ηλικίας, ήταν η επιτυχία του 62χρονου εθνοφύλακα ανθυπολοχαγού Συμίανθου Παύλου του 91ΤΕΘ, ο οποίος, με επίδοση 10/45 – 95%, πρώτευσε ανάμεσα στους εθνοφύλακες και κατετάγη στους δέκα καλύτερους (όλων των ηλικιών) στα σταθερά σκοπευτικά. Παραμένει εθελοντικά για έννατο έτος στην Εθνοφυλακή, από την οποία αποδεσμεύονται όσοι συμπληρώνουν τα 53 τους. Συμμετέχει από το 1995 στους διαγωνισμούς βολής και πρωτο-υπηρέτησε εθελοντικά, ως 17χρονος, στην απόκρουση της Τουρκανταρσίας το 1964, όταν πρωτοδημιουργήθηκε η Εθνική Φρουρά. Σύνολο, δηλαδή… «ενόπλων ετών» σαράντα πέντε! Και η διαφορά ηλικίας από τον 18ρη κληρωτό σκοπευτή, 44 χρονάκια!

Τα έπαθλα του διαγωνισμού βολής, με πρώτο το προεδρικό τυφέκιο «Κηφεύς» στη Μαρία Παπαδοπούλου, απένειμαν την Πέμπτη, 21.5.09, σε ειδική παράταξη στο στρατόπεδο των Καταδρομών που φέρει το όνομα του απαγχονισθέντος ήρωα της ΕΟΚΑ Στέλιου Μαυρομμάτη στο Σταυροβούνι, ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Α. ΜΑΥΡΟΥ


ψάχνοντας για το τυφέκιο Κηφέυς στο διαδίκτυο βρήκα το παραπάνω άρθρο διαμαντάκι.
Προφανώς το βραβείο έχει ονομαστεί έτσι όχι απο τον ήρωα της μυθολογίας μας τον "Κηφέα" αλλά απο το όπλο ένα απο τα πρώτα ελληνικά τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή.

Κηφέας-Κηφεύς

Με το όνομα Κηφέας ή Κηφεύς είναι γνωστά 4 πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας .

1. Γιός του βασιλιά της Αρκαδίας Άλεου και της Κλεοβούλης, αδελφός της Αύγης . Ήταν ιδρυτής και επώνυμος των Καφυών, απέκτησε 20 παιδιά μαζί με τα οποία βοήθησε τον Ηρακλή στον πόλεμο ενάντια στον Ιπποκόων. Συμμετείχε επίσης στην Αργοναυτική εκστρατεία.
2. Αρκάδας γιος του βασιλιά Λυκούργου αδελφός του Αγκαίου μαζί με τον οποίο πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου.
3. Βασιλιάς της Αιθιοπίας, γιος του Βήλου και σύζυγος της Κασσιεπείας. Κόρη του ήταν η Ανδρομέδα .
4. Αχαιός από την Αχαϊκή πόλη Κερύνεια , μαζί με τον αδελφό του Πράξανδρο οίκισαν και ίδρυσαν την Κερύνεια της Κύπρου.

έδωσε το όνομα του στον αστερισμό του Κηφέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ