ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ: Η ΣΦΑΙΡΑ ,ΤΟ ΟΠΛΟ, Ο ΣΤΟΧΟΣ



Μπαρουτοκαπνισμένα τέκνα

Βέβαια δεν αρκεί μόνο να φαίνονται τέτοια, πρέπει και να είναι!
Όλα ξεκινάνε από το μπαρούτι το βλήμα [τη σφαίρα] ένα απο τα είδη πυρομαχικών κατάλληλο για φορητά όπλα: περίστροφα, πιστόλια, αυτόματα, ημιαυτόματα κλπ.
Τα πυρομαχικά είναι από μόνα τους ολόκληρο κεφάλαιο.
Θα δούμε σήμερα λίγα βασικά πράγματα για τα διάφορα μέρη του όπλου, τα διάφορα είδη σφαίρας και βλημάτων και μετά θα περάσουμε στο θέμα διόπτρα και σημάδεμα.


Η βασική αρχή οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου είναι: η ελεγχόμενη[μέσω συστήματος σκανδάλης] εκπυρσοκρότηση μέσα σε ένα κατάλληλο δίαυλο [κάννη] ποσότητας μπαρούτης ικανής να εκτοξεύσει με πολύ υψηλή ταχύτητα το βλήμα προς επιλεγμένη κατεύθυνση-στόχο [σύστημα στόχευσης] που επιτυγχάνεται μέσω της σταθεροποίησης του όπλου προς τον στόχο μέσω ειδικού κοντακίου[τυφέκιο] ή απλής χειρολαβής[περίστροφο,πιστόλι] που εφαρμόζει στο σώμα[χέρια, ώμος, και έδαφος ή σταθερό αντικείμενο ή τεχνητός συνδυασμός τους δηλαδή δίποδο όπλου ή τριπόδι].

Η ευθυγράμμιση του στόχου με το δίαυλο εξαγωγής του βλήματος γίνεται μέσα από ειδικές ρυθμίσεις μετά από βολές και διορθώσεις αφού οι πολλαπλές επιλογές στη στόχευση απαιτούν κινητά μέρη που απορρυθμίζονται ενίοτε με τη χρήση.

Τα είδη βλημάτων και τα σχήματα τους είναι ατελείωτα και κάθε λίγο αλλάζουν εξυπηρετώντας νέες κατηγορίες αναγκών.
Όμως υπάρχουν κάποιες σταθερές προτυποποίησης όπως για παράδειγμα το διαμέτρημα τους[: η διατομή της σφαίρας] που καθορίζουν σε ποια κάννη χωράνε-απευθύνονται καθώς και η χρησιμότητα τους όπως κανονικά[τραυματισμού] τροχιοδεικτικά κυρίως για νυχτερινές βολές, διατρητικά [ειδικής αντοχής διαμόρφωσης και υλικού για να τρυπάνε θωρακίσεις πχ από τανκ], εκρηκτικά, εμπρηστικά, εκπαιδευτικά χωρίς βλήμα[τα λεγόμενα και άσφαιρα]













ένα αυτόματο πιστόλι κι ένα αυτόματο τυφέκιο έχουν περίπου το ίδιο σύστημα αυτόματης ανατροφοδότησης με σφαίρα στο θάλαμο και εξαγωγής του άδειου κάλυκα δηλαδή του περιέκτη [καψουλιού,μπαρούτης και βλήματος-καψούλι είναι το κεντρικό σημείο στο επίπεδο άκρο της σφαίρας που εκπυρσοκροτεί με πίεση χτυπήματος από ειδικό μεταλλικό άκρο που λέγεται κόκορας και κτυπάει όταν η σκανδάλη κινηθεί από μας άρα ελεγχόμενα]










Ο ρόλος του όπλου είναι να ευστοχεί με ακρίβεια και ισχύ, έχοντας παράλληλα ακραία αντοχή σε ιδιαίτερα αρνητικούς παράγοντες χρήσης επίσης για ακραία αξιοπιστία και λειτουργικότητα. Επίσης επιδιώκουμε με το ελάχιστο δυνατό βάρος και χρήση υλικών να έχουμε τη μέγιστη δυνατή παρεχόμενη ισχύ, που διοχετεύεται με την μέγιστη ακρίβεια και την ελάχιστη καταπόνηση.
Αν μετρήσετε πόσα μέγιστη και πόσα ελάχιστη και πόσα ακραία είπαμε σε τρεις γραμμές θα καταλάβετε πόσο αλληλοαναιρούμενες είναι η απαιτήσεις που εκπληρώνει ένα οποιοδήποτε όπλο.
Αυτό το γεγονός το καθιστά ένα μηχανολογικά άρτιο κατασκεύασμα θαυμαστό για την απόδοση του.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι καλύτεροι μηχανολόγοι καταλήγουν στις βιομηχανίες όπλων.
Δείτε σε πόσο λίγα κομμάτια επιτυγχάνεται η συσσώρευση όλης της τεχνολογίας του 21ου αιώνα και θα πειστείτε :








και βέβαια γίνεται εμφανές ότι το πιο ακραίο τεχνολογικά έχει ακόμα λιγότερα:










Όμως το όπλο φτιάχτηκε για να πετυχαίνει στόχους δηλαδή να δίνει τις δυνατότητες ευχρηστίας στο χειριστή του που να επιτρέπουν το μέγιστο της απόδοσης με το ελάχιστο της απαιτούμενης εκπαίδευσης και δυνατοτήτων.
Άρα όταν παρέχει το μέγιστο των δυνατοτήτων σε έναν άριστα εκπαιδευμένο χειριστή η απόδοση του είναι εκπληκτική!
Τότε ακριβώς μιλάμε για όπλο εξειδικευμένης χρήσης μία από αυτές είναι και του ελεύθερου σκοπευτή.

Για τον Ελεύθερο σκοπευτή όλα ξεκινάνε εδώ το μάτι απέχει απο τη διόπτρα αν θέλει να το έχει και μετά τη βολή....αφού αυτά τα όπλα είναι δυνατά σαν κανόνια κι επομένως η δύναμη ανάκρουσης είναι ισχυρότατη



ας δούμε τι μπορεί να δεί ο ελεύθερος σκοπευτής σε απόσταση έως 2000 μέτρων




η εκπαίδευση του στις βολές αποτελεί συνέχεια της εκπαίδευσης του οποιουδήποτε στο πεδίο βολής .
Ξεκινάνε όλα με βολή σε κοντινή απόσταση σε στόχους όπως αυτός:




Αυτό γίνεται επειδή οφείλει να γνωρίζει άριστα και να έχει εξοικειωθεί στο έπακρο με τα όπλα άμεσης απάντησης σε κοντινά πυρά του εχθρού, λόγω της ευελιξίας που έχουν αυτά τα όπλα σε σχέση με το όπλο του ελεύθερου σκοπευτή που είναι και βαρύ και δυσκίνητο σε σχέση με ένα πιστόλι 9mm,
με το οποίο εξοικειώνεται λόγω της άριστης σχέσης ισχύος και ευελιξίας όπως κι αξιοπιστίας που έχουν.
Αλλά βέβαια αυτό γίνεται κυρίως γιατί σταδιακά ανεβαίνουν οι απαιτήσεις...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ